dilluns, 15 d’abril de 2013

JUNCOSA "El mig del món"
Juncosa és un municipi de la comarca de les Garrigues. Situat sobre un turó en una vall oberta i lluminosa als contraforts de la serra de la Llena i limitant amb el Priorat, ocupa un sector de la plataforma oligocènica que constitueix el marge migionenc de la Depressió Central. El terme de Juncosa té una extensió de 76,5 Km2 i una població que oscil·la els 580 habitants.
L'activitat econòmica de Juncosa es centra principalment en l'agricultura i la ramaderia. dominant  el de l'olivera, l'ametller, els cereals i la pastura del bestiar oví. Durant molts anys l'agricultura ha estat l'únic ingrés econòmic de les famílies que durant tot l'any treballaven la terra per tal d'obtenir un producte de gran qualitat com és l'oli d'oliva verge extra que elabora la Cooperativa Agrícola Sant Isidre, la qual té un molí d'oli dins la denominació d'origen d'olis de Les Garrigues. Després s'hi afegí l'explotació avícola i ramadera.

 Hi ha una creença tradicional que diu que Juncosa es troba situada al mig del món, ja que Déu nostre Senyor va clavar la punta fixa del compàs per tal de traçar l'esfera terrestre en un punt situat sota un dels porxos que hi ha davant de l'església, on avui dia encara es pot veure el forat. És per aquest motiu que hi ha records de Juncosa on hi ha escrit: "I Juncosa al mig del món ".

Plaça del Mig del Món

Es troba dins del nucli urbà, presideix el barri del Castell. Hi ha enclavada la pedra amb l'esfera terrestre i el compàs cablat el mig i reflecteix la llegenda que diu que Juncosa és al Mig del Món, aquest monument fou construït l'any 1997.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada