dimarts, 28 de juliol de 2015

MUSEU DEL CAU FERRAT

Cau Ferrat és un museu del municipi de Sitges (Garraf). L'edifici va ser la casa-taller de l'artista i escriptor Santiago Rusiñol, una de les figures destacades del Modernisme a Catalunya i des de 1933 és museu públic. Actualment és un dels tres museus de Sitges situats al nucli antic de la vila, a la vora de la platja de Sant Sebastià. L'edifici és una obra declarada bé cultural d'interès nacional
.L'origen del "Cau Ferrat" de Sitges es troba en la col·lecció de ferros forjats que Santiago Rusiñol havia recollit en els seus viatges per Catalunya. Inicialment es va instal·lar al taller de l'escultor Enric Clarasó i DaudíL'any 1893 va adquirir una casa de pescadors a Sitges, a l'antic barri de Sant Joan, situada al que avui es coneix com a Racó de la Calma. L'any següent, el 1894, va comprar la casa del costat, Can Sense, també construïda al segle XIV. Les enderrocà per construir-hi la seva casa-taller que va nomenar Cau perquè volia que fos un refugi per als amants de la poesia i Ferrat per la col·lecció de ferros forjats.
Pel Cau Ferrat van passar els pintors, músics, poetes i escriptors més importants del final del segle XIX i des d'aquí van obrir Catalunya als corrents europeus més innovadors del moment. Durant l'estada de Rusiñol a Cau Ferrat es van organitzar diverses festes, conegudes com les Festes Modernistes.
Rusiñol va disposar al seu testament que a la seva mort, el "Cau Ferrat" passés a la vila de Sitges. L'artista va morir al 1931 i el 13-12-1932 l'Ajuntament va rebre el llegat de mans de la seva família. El "Cau Ferrat" fou inaugurat com a museu públic el 16 d'abril de 1933. Estigué sota la tutela de la Junta de Museus de Catalunya, dirigit per Joaquim Folch i Torres. El 2010 és va tancat per fer obres de rehabilitació, restauració i adequació a la normativa actual de museus; la seva reobertura és va fer a finals a  de l'any 2014.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada