dilluns, 18 d’agost de 2014

ESGLÉSIA DE SANTA MARIA LA MAJOR (VALL DE ROURES)


Església de Santa Maria la Major

L'església, situada al costat del Castell-palau, és un exemple de Gòtic llevantí de la província de Terol. Va començar la seva construcció en la segona meitat del segle XIV per l'Arquebisbe Pedro Lope de Luna, alçant aquest l'absis i els dos primers trams del temple.
Amb l'arribada de Garcia Fernández de Heredia a l'arquebisbat es conclou el tercer tram i el campanar, de construcció lleugerament posterior a l'edifici central, aconseguint una randa perfecta entre el castell i l'església. Posteriorment, en el segle XVIII s'afegí una nova construcció, la sagristia encaixada junt amb l'absis del temple.
El segle XIX va veure un dels moments més foscos de l'església quan en 1877, el rector i els feligresos, després de veure com les seves peticions per a la reparació són ignorades, es veuen obligats a enderrocar la teulada del tercer tram, per constituir un seriós perill d'enderroc.
També la guerra civil cause estralls en el temple destruint el seu retaule renaixentista i causant seriosos danys a la decoració exterior, danys parcialment esmenats en 1966, quan una restauració popular del temple li torna el seu aspecte gòtic original, eliminant gran part de la decoració posterior.
L'església de Santa Maria la Major ha estat utilitzant-se fins a gairebé l'estiu de l'any 2007, moment en el qual s'inicià un procés de restauració que segueix en marxa.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada